Посета Пећкој патријаршији и Високим Дечанима

Протекле суботе тридесетак ученика седмог разреда и десетак наставника је посетило Пећку патријаршију и манастир Високе Дечане.

У Пећкој патријаршији били смо у прилици да  поред  историје саме Патријаршије и њеног значаја чујемо и  предање о чувеном Шам-дуду, који је засадио Свети Сава, а који  се налази у порти манастира и сматра се једним од  најстаријх на свету.

У Дечанима смо се поклонили моштима Светог Сефана Дечанског, ктитору овог манастира, који је започео његову изградњу, а коју је завршио његов син, цар Душан Силни. Дивили смо се невероватаном споју спољшњег барокног изгледа и унутршњег византијског фрескописа. Сама израда фресака, трајала је више од 10 година, а радило је више група најбољих мајстора свог заната тог доба на свету. У овом манастиру, који је под заштитом UNESCO-кa,   под фрескама је између три и четири хиљаде квадратних метара под фрескама које представљају највећу очувану галерију српског средњевековног сликарства.  

Видно уморни, али, духовно окрепљени и емотивно испуњени вратили смо се  у Косовску Митровицу, сигурни да ћемо се поново вратити на извориштa српске духовности . 

Ова посета реализована је уз помоћ ОSCE-a на чему им захваљујемо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *