Међународни дан борбе против вршњачког насиља

Последње среде у фебруару обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Обележавање овог дана почело је од 2007. године, када је један дечак из Канаде био изложен вршњачком насиљу, а све због тога што је носио мајицу розе боје у знак подршке својој мајци, оболелој од рака. Након тога, група активиста поделила је розе мајице његовим вршњацима, а они су их носили у знак подршке свом другу. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља, а овај дан је постао познат као “Дан розе мајица”.

Ми смо обележавање започели у мултимедијалном кабинету, уз присутво тима за спречавање вршњачког насиља, презентацијом коју су извеле Софија и Ања М., након њих пригодне рецитације су извеле Христина и Ања Н.  Лазар и Павле су извели скеч у којем су приказали прихатљиве и неприхватљиве начине понашања, а на крају, Филипа и Иман су извеле песму  “Не ругај се” . На паноу, у холу школе поставили смо радове ученика, које су они напрвили на часовима грађанског васпитања. 

И ученици нижих зареда су у својим учионицама радионицама и предавањима обележили овај дан. Они су исписивали поруке којима шаљу снажну поруку – “СТОП НАСИЉУ”. 

Вршњачко насиље је општи друштвени феномен са којима се многа деца могу сусретати,а превенција је најбољи начин да се оно спречи. Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије и поштовања различитости.

Хвала пуно свима коју су узели учешћа у активностима у току овог дана.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *