Обележавање међународног дана борбе против вршњачког насиља

Међународни дан борбе против вршњачког насиља се обележава сваке године, последње среде у фебруару,  под називом „Дан розих мајица“.

Обележавање овог дана има за циљ промовисање толеранције, емпатије, поштовања различитости, развијања сарадње a оснаживањa  ненасилно решавањa конфликата.

Током целе недеље у нашој школи су организоване превентивне активности на тему заштите од насиља и дискриминације. Активности су  почеле са радионицама које је организовaла наставница грађанског васпитања Сузана заједно са својим ђацима. Радионице имају циљ да подстакну децу да препознају насиље, као и којим механизмима могу да се заштите и одбране од оних који насиље чине. Такође, деци се предочава које врсте насиља постоје и у којим се све облицима могу јавити (физичко, психичко, социјално, као и насиље злоупотребом информационих технологија). Резлтат ових радионица су пано презентације које су изложене у холу школе. Овим активностима су се прикључили директор, педагог, психолог, чланови школског тима за заштиту од злостављања и занемаривања, бројни наставници  као и учитељи, тако да смо сви заједно у среду обележили овај дан.

Најмлађи су имали креативне радионице заједно са својим учитељицама, у којима су показали своју ангажованост, посвећеност и кративност. Деца су  радо узела учешћа у овим акивностима и отворено разговарала о овој теми која је често тешка и непријатна, али јако битна. Најважније је да знају да нису сами и да постоје различити начини да се заштите од насиља.
 
Имајући свест о томе да борба против вршњачког насиља а за безбедно окружење представља значајну тему у школском окружењу, наша школа ће као и до сада, бити   посвећена очувању сигурности и безбедности ђака.

У прилогу су фотографије са радионица као и дана који је за нама. Ученици су се заједно фотографисали са својим наставницима да би послали поруку : НЕ НАСИЉУ. Овим фотографијама шаљемо симболичне поруке толеранције и љубави.  Можда неке фотографије, на први поглед немају пуно везе са темом, али представљају оно по чему желимо да ученици памте нашу школу а то су : другарство, заједништво, песма, игра и пре свега осмех и срећа на њиховим лицима.

Школски поздрав из ваше ОШБРКМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *